Stadstour Amsterdam

WELKOM IN AMSTERDAM

U rijdt Amsterdam binnen. Amsterdam is de hoofdstad en naar inwonertal de grootste gemeente van Nederland. De stad, in het Amsterdams ook “Mokum” genoemd, ligt in de provincie Noord-Holland. De gemeente Amsterdam telt 862.965 inwoners. Rijd rechtdoor op het eerste kruispunt. U nadert aan de linkerkant Amsterdam Airport Schiphol (1). Schiphol is de grootste Nederlandse luchthaven en een belangrijke luchthaven in Europa.

Sla bij de T-splitsing rechtsaf richting de rotonde. Aan de rechterkant nadert u de Amsterdamse grachten (2). De 17e-eeuwse grachtengordel speelde vanaf de begintijd van de stad een belangrijke rol bij de waterbeheersing, het transport en de verdediging tegen vijandige legers.

U nadert een rotonde. Aan de rechterkant nog vóór de rotonde nadert u het vondelpark (3). Het Vondelpark is het bekendste en drukst bezochte stadspark van Amsterdam, daterend uit 1865. Het park ligt in het stadsdeel Amsterdam-Zuid.

Neem op de rotonde de eerste afslag (rechtsaf). Aan de linkerzijde ziet u de welbekende Johan Cruijff Arena (4). De Johan Cruijff Arena, vernoemd naar een van de beste voetballers aller tijden, is met 54.990 plaatsen het grootste stadion van Nederland. Sinds 14 augustus 1996 is het de thuisbasis van voetbalclub AFC Ajax.

Sla bij de T-splitsing linksaf en neem een flauwe bocht naar links. Rijd alsmaar rechtdoor. U nadert aan de rechterkant het Rembrandthuis (5). Tussen 1639 en 1658 werd het huis bewoond door de bekende Nederlandse kunstschilder Rembrandt van Rijn.

Rijd rechtdoor en neem tweemaal een flauwe bocht naar links. Aan de linkerkant ziet u het NEMO Science Museum en aan de rechterkant de A’DAM Toren (6). NEMO Science Museum is een wetenschap en technologiemuseum in Amsterdam.

U nadert een T-Splitsing. Recht voor u ziet u de Dam (7). Het is het historische hart van de stad. Aan en op de Dam staan het Koninklijk Paleis en het Nationaal Monument, waar de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking wordt gehouden.

Sla op de T-splitsing rechtsaf. Rijd alsmaar rechtdoor. Aan de linkerkant ziet u het Rijksmuseum Amsterdam (8). Het museum is sinds 1885 gevestigd in het Rijksmuseumgebouw en biedt een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis.

Sla op de T-splitsing rechtsaf. Aan de rechterkant komt u langs Artis (9). Artis is de stadsdierentuin van Amsterdam en de oudste dierentuin van Nederland. Neem een flauwe bocht naar rechts. U nadert een T-splitsing.

Bij de T-splitsing nadert u Station Amsterdam Centraal (10). Dagelijks telt Amsterdam Centraal circa 160.000 passagiers.

Stadstour Speelkleed Amsterdam