Stadstour Speelkleed Den Bosch

WELKOM IN DEN BOSCH

U rijdt ‘s-Hertogenbosch binnen. ‘s-Hertogenbosch wordt veelal “Den Bosch” genoemd. De stad heeft de bijnaam “de Moerasdraak” en tijdens carnaval verandert de stad in “Oeteldonk”. Daarnaast is het de hoofdstad van de provincie Noord-Brabant en telt zij 110.445 inwoners. Sla linksaf op het eerste kruispunt. U nadert het ziekenhuis van Den Bosch aan uw rechterkant; het Jeroen Bosch ziekenhuis (1), vernoemd naar de beroemde kunstschilder uit Den Bosch.

Sla op het kruispunt rechtsaf richting de rotonde. Aan de linkerkant nadert u Armada (2), gelegen in het Paleiskwartier. Met het oog op licht, lucht, land en water heeft de architect deze appartementen in 2005 opgeleverd. Armada verwijst naar een vloot oorlogsschepen.

Ga op de rotonde rechtdoor (tweede afslag). Op de rotonde ziet u de welbekende Gouden Draak (3). De Drakenfontein is de bekendste fontein van Den Bosch. De fontein staat midden op een zeer drukke kruising vlakbij station 's-Hertogenbosch.

Wanneer u de afslag heeft genomen op de rotonde ziet u meteen na de afslag aan de rechterkant de Binnendieze (4); De Binnendieze is de verzamelnaam van een aantal stromen in de binnenstad van Den Bosch. Ook ziet u de ’Oeteldonkse kikker’ ook wel de “kikvors”. Dit is een veel gezien symbool tijdens Carnaval in Oeteldonk. en staat als symbool voor het Oeteldonks moeras.

Na de Binnendieze vervolgt u de weg en aan de rechterkant ziet u de Sint-Janskathedraal (5), ook wel de “Sint-Jan” genoemd. De Sint-Jan staat op de hoek van de Parade en de Torenstraat, waaraan zich de hoofdingang bevindt. De Sint-Jan imponeert door zijn omvang en rijkdom aan beeldhouwwerk. De Sint-Jankathedraal is gebouwd in het jaar 1220.

Vervolg de weg en neem een flauwe bocht naar links. Aan de linkerkant bevindt zich de Markt (6). De Markt in Den Bosch is een centraal plein in de binnenstad. Het op een donk gelegen plein is het hoogste punt van de stad, ook bevindt zich hier het oude woonhuis van kunstschilder Jeroen Bosch, nu bekend als “de Kleine winst”.

Sla na de Markt rechtsaf richting het stadion van voetbalclub FC Den Bosch; “Stadion de Vliert” (7). Het stadion bevindt zich aan de rechterkant. Het voetbalstadion werd op 8 september 1951 geopend. De capaciteit bedraagt 8.500 toeschouwers.

Sla op de T-splitsing linksaf. Aan de linkerkant komt u langs het Centraal Station (8) van Den Bosch. Station Den Bosch is het belangrijkste spoorwegstation van Den Bosch en een knooppunt van spoorlijnen in vier richtingen. Per dag stappen ongeveer 46.000 reizigers in -of uit.

Als u de weg vervolgt ziet u recht voor u de Tramkade (9). Het Tramkadegebouw dat we nu kennen als de Mengfabriek, tevens Rijksmonument, is rond 1909 gebouwd.

Graag zien we u nog een keer terug in Den Bosch, Houdoe!

Stadstour Speelkleed Den Bosch